Choklad o fest botar höstdepp!

Ta med en chokladkartong och hälsa på en kompis.

Det är ett knep för att stå ut med höstmörkret.

När sommarsolen är ett minne blott och mörkret sluter sig omkring oss är det inte så konstigt om det känns lite deppigt. Ljus är viktigt för att vi ska må riktigt bra.

Allt kortare dagar får hjärnan att signalera att det är dags att varva ner. Produktionen av sömnhormonet melatonin ökar medan halterna av signalsubstansen serotonin minskar.

För ett fåtal kan bristen på ljus leda till depression. Betydligt fler känner sig nedstämda och orkeslösa. Många drabbas av sömnstörningar.

Riktigt godissug

– Förändringar i matvanorna är också vanliga. På vintern äter man gärna godis, sötsaker och choklad. Allt som innehåller kolhydrater vill man ha, säger Baba Pendse, överläkare i psykiatri vid Malmö allmänna sjukhus.

För den som vill slippa sin höstdeppighet finns det särskilda ljusboxar att köpa som går att använda i hemmet.

Fest mot depp

En solig vintersemester med bad eller skidåkning är ett annat både skönt och effektivt sätt att ladda batterierna. Är man kvar på hemmaplan kan man passa på att ta promenader mitt på dagen när solen står som högst.

Motion i alla former är bra mot nedstämdhet. D-vitamin som finns i fet fisk kan också hjälpa. Samma sak med fester och social samvaro.

Allt trevligt som kan lysa upp den mörka höstvardagen ska man ta vara på.

– Man ska försöka att upprätthålla sitt sociala liv och bjuda hem folk. Det är väldigt viktigt och kan ha en antidepressiv effekt

Man ska allså, äta mycket choklad med vänner!=),  o festa,

Själv tänder jag mycket Doftljus, lyssnar på bra musik, och bara njuter av värmen, o inte tänker så mycket vad som händer utanför fönstret! sen är det alltid bra att ta en promenad när det ändå är ljus ute!

Dags o sova lite :)

Kommentarer
Postat av: Sandra

Jag kör också på doftljus nu när hösten är här. De är kung :)



Tycker att det var Charlies serie, utan honom är det inte som det "ska" vara. Inte alls lika kul.



Försäsongen är spännande men också det absolut tråkigaste som finna :P Men visst händer det alltid en massa roligt under den tiden.



Det gör det och jag har bra hjälp av väldigt duktiga sjukgymnaster och läkare så det är skönt :)

2011-10-18 @ 13:32:46
URL: http://lilleput.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0